Tre generationer soldater i Älghult

 

De flesta som släktforskar stöter nog förr eller senare på soldater eller båtsmän. I min släkt finns en soldatgren som härstammar från Per Fröding, som förmodligen fått sitt soldatnamn från ortsnamnet Fröseke i Älghults socken. Jag kom att tänka på honom när jag läste en nyutkommen bok av Niklas Natt och Dag.

Natt och Dags historiska roman ”1793” utspelar sig i Stockholm strax efter Gustav III:s ryska krig. En av huvudpersonerna är Jean Michael Cardell, som i ett avsnitt berättar hur han som underofficer på fregatten Ingeborg miste sin ena arm i ett stort sjöslag vid Svensksund. Natt och Dag levandegör det grymma livet ombord, och tanken hisnar när jag tänker på att min mmmfff var en av de män som deltog i striderna därute i Finska viken.

Per Nilsson Fröding föddes omkring 1753. Den 8 juli 1777 blev han som 24-åring antagen vid Uppvidinge Kompani, och var bosatt i soldattorp No 36 under Fröseke Skattegård. Han gifte sig 1779 i Älghult med Anna Catharina Nilsdotter Löfgren från Mörlunda, dotter till frälse befallningsman Nils Larsson Löfgren, som enligt uppgift dog i Pommerska kriget. Per och Catharinas första barn föddes i januari 1781, bara några månader innan Fröding fick ge sig av hemifrån för att delta i 1781 års sjöexpedition, en neutralitetseskader bestående av tio linjeskepp som kryssade i Nordsjön. Per Fröding mönstrade på linjeskeppet Prins Fredrik Adolf i Karlskrona i maj och kom tillbaka i oktober. Det var långtifrån alla som överlevde, och många led av skjörbjugg.

 

Gatloppet i Finska viken 1790. Ur Bernes: Segelfartygens tid

 

Några år senare blev han kommenderad att delta i kriget mot Ryssland, ett krig som slutade oavgjort. Det innehöll flera sjöslag, och 1788 då Per Fröding var 35 år, deltog han i slaget vid Hogland. Den  svenska flottan bestod då av 15 linjeskepp, 5 fregatter och 10.400 man. 300 man miste livet, och 850 blev sårade eller tillfångatagna. Han deltog även i ”Viborgska gatloppet” under slaget vid Svensksund den 3 juli 1790. Niklas Natt och Dag beskriver hur döda och lemlästade män låg på däck och i vattnet, som färgades rött. Hur påverkades fortsättningen av soldaternas liv efter sådana krigsupplevelser med flera tusen döda, sårade och tillfångatagna?

 

Per och Anna Catharina fick så småning om sex barn. Efter Anna Catharinas död 1799 fick Per Fröding ytterligare en son, min anfader Samuel Persson Blomquist. Samuel föddes 1805 som ”oäkta” son till 46 år gamla Lisbet Johansdotter, som då bodde i en backstuga under Botillabo Norrgård. Per stod skriven i en backstuga under granngården Botillabo Södergård, men en anteckning som prästen gjort säger att han var ”utan hemvist”. Samuel Persson var Lisbets tredje oäkta son. När han var 12 år gammal fick han flytta in hos sockenskräddaren Johannes Larsson i Brändebol och stannade där i 4 år. Som sextonåring arbetade han som dräng på gården Rabbetorp hos Mamsell Johanna Colliander. Nitton år gammal flyttade han till Linnegård, som då ägdes av änkefru Martha Christina Lindsfeldt. Under sin tid på Linnegård antogs han som husar under Smålands Husarregemente, Ingelsta Skvadron, Åseda, Tälleryd och fick namnet Blomqvist. 1828 gifte han sig med Annika Månsdotter och fick fem söner som alla blev soldater:

 

Johan Magnus Seger, korpral, född 1830 i Hältekärr, Älghult

Erland Brandt, korpral, född 1832 i Abrahamsäng under Ideboås, Älghult

Carl Isak Bard, soldat, född 1833 i Abrahamsäng under Ideboås, Älghult

Samuel Blom, soldat, född 1836 i Abrahamsäng under Ideboås, Älghult

Gustaf Peter Blomquist, soldat, född 1837 i Abrahamsäng under Ideboås, Älghult

 

Samuel Blom, soldat och senare skogvaktare, var alltså ett av Per Frödings barnbarn. Han finns på familjefotografiet jag berättade om i en tidigare artikel.

 

 Torpet Abrahamsäng under Ideboås

Foto från 2005

 

Thérèse Köppen

 

Källor: Flottans arkiv, Smålands soldatregister, Generalmönsterrullor, husförhörslängder, Wikipedia

 

 

Joomla templates by a4joomla