Tre generationer soldater i Älghult

 

De flesta som släktforskar stöter nog förr eller senare på soldater eller båtsmän. I min släkt finns en soldatgren som härstammar från Per Fröding, som förmodligen fått sitt soldatnamn från ortsnamnet Fröseke i Älghults socken. Jag kom att tänka på honom när jag läste en nyutkommen bok av Niklas Natt och Dag.

 

Läs mer...

Tankar kring ett fotografi

Av Thérèse Köppen, Läckeby

Det här är det äldsta fotot jag fick ärva efter min mormor Lilly. Hon kallade det alltid ”det där kortet som var sönderbrutet sedan” när hon skulle beskriva vilket hon menade. Jag minns det som liten då vi tog fram skokartongen där det låg bland andra foton, vykort och brev.

 

Läs mer...

MCRESA


Av Allan Niklasson

En solig septemberdag strax efter lunch knäppte jag på packväskorna på motorcykeln, det var inte så tunga som de brukar men denna gång skulle jag köra själv och fint väder hade SMHI lovet men regnkläder fanns med i packningen i alla fall. Med endast ett par hundra mil på vägmätaren skulle denna resan bli elddopet för denna motorcykel som jag bara har haft sen i våras.

Läs mer...

SVENSKT ÖRLOGSFARTYG FÖRLIST I NORDSJÖN
-5 MORTORPBOR BLAND 419 FÖROLYCKADE

Året är 1781. Det är senhöstkväll och i Mortorps prästgård syns ett ensamt ljus fladdra från arbetsrummets oljelampa. Kyrkoherden, Mattias Runnkrantz, låter pennstiftet vila och med en suck börjar han läsa den sida han nyss skrivit i dödboken för innevarande år:

 

Läs mer...

MINA FÖRSVUNNA SLÄKTINGAR I AMERIKA


Jan Jutefors, Rockneby

När jag började släktforska för 20 år sedan fick jag ju reda på att min farmors syskon hade emigrerat till Amerika. Min pappa berättade då också att en av hans morbröder hade rymt från en båt i Halifax och skulle nu bo i Amerika.

Läs mer...

DOKTORN MED EN FAMILJ PÅ VAR Ö, GOTLAND OCH ÖLAND

Av Kerstin Jonmyren

Vilken ölandsforskare vet något om familjerna Hård, Hjort eller Thorslund?

Vid mitt sammanställande av material för Sockenboken om Vamlingbo och Sundre kom jag i kontakt med en som jag tycket mycket intressant personlighet. Hans namn var Johan Hjort, läkare, bosatt vid 1700-talets slut i bondsocknen Sundre på Gotlands sydspets.

Läs mer...

Kända och okända mördare

 

 

Av Lars Möller

Hurvamördaren, Veberödsmannen, Vindfällemörderskan, Änglamakerskan är namn som flimrar förbi i en obehaglig kavalkad när man kikar närmare på Landskronas kriminella historia.

 Personerna har inte nödvändigtvis varit bosatta i Landskorna men deras gärningar är delvis kopplade till staden.

Läs mer...

Mördare i släkten?

Av Ann Persson, Ankarsrum

Carl Johan Wilhelm Olsson

Han föddes i Högenäs i Källa socken den 26 december 1859 och var son till arbetskarl Olof Peter Nilsson och hans hustru Christina Catharina Johansdotter-Hesselgren.

Han var det femte barnet men av de fyra systrar som fötts före Carl var det bara en kvar i livet när han kom till världen. Även hon dog när Carl var 12 år och då hade han fått två bröder och en syster till, men den ena av dem dog också vid två månaders ålder. Det var alltså bara tre syskon av åtta som fick uppleva vuxen ålder.